Gratis Brainstorm Sessie
Blockchain

Blockchain

Wat is blockchain?

Een blockchain (blokketen) is een systeem dat gebruikt kan worden om transacties vast te leggen. Het kan gaan om bijvoorbeeld overschrijvingen bij een bank, transportdocumenten, eigendomsaktes of persoonlijke berichten. De kracht van een blockchain is dat er geen centrale partij aanwezig is, maar dat alle deelnemers van het netwerk de transactie goedkeuren én registreren.

 

Het werkt als volgt: Een blockchain netwerk is een peer-to-peer netwerk met personen (nodes) die verbonden zijn aan elkaar. Elk persoon heeft binnen dit netwerk een notitieboek en een folder (block). In het notitieboek komen de gecontroleerde en geregistreerde overdrachten te staan. Zodra er een pagina is volgeschreven met overdrachten wordt deze gesloten (mining) en beveiligd opgeborgen in de folder en wordt deze in de keten (chain) geplaatst. Zodra dit proces heeft plaatsgevonden kan niemand ooit nog de content wijzigen.

 

Voordelen van blockchain

  • Voorkomen van fraude > Iedereen binnen het netwerk kan alle transacties zien en verifiëren.
  • Lagere kosten > Lagere kosten doordat intermediairs niet meer nodig zijn voor transacties.
  • Continuïteit > Waarborging continuïteit doordat het netwerk niet platgelegd kan worden als er een schakel wegvalt.
  • Toename zekerheid > Toename zekerheid door de inzet van onafhankelijke technologie.

 

Nadelen van blockchain

  • Beperkte rechten > De rechten van de gebruikers zijn beperkt omdat een onafhankelijke derde partij niet meer aanwezig is.
  • Privacy > Geen privacy doordat blockchaintransacties openbaar zijn.
  • Geen bescherming > Bescherming voor burgers bestaat niet omdat er geen centrale autoriteit is die het voor de burger opneemt als er niet geleverd wordt.
  • Kosten > Hogere kosten kunnen ontstaan doordat elke transactie geld kost.
  • Schaalbaarheid > De technologie is niet schaalbaar, het kan maar een beperkt aantal transacties per tijdsperiode verwerken.
  • Fouten > Herstellen van fouten is niet mogelijk, want een transactie is niet terug te draaien zonder hulp van alle bij de transactie betrokken partijen.
  • Inlogmethodes > Validatie van personen en rechten gaat nog via ouderwetse inlogmethodes en is daarmee fraudegevoelig.

 

Interesse?

Bent u benieuwd of blockchain interessant is voor uw organisatie? De professionals van NuGGiT Consultancy zijn breed opgeleid en hebben kennis van de techniek rondom blockchain. Zij kunnen u een indicatie geven van de impact van blockchain voor uw organisatie. Mocht u blockchain willen integreren in uw organisatie dan zorgen onze professionals bovendien voor de implementatie.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Let's talk business

Liever persoonlijk contact?

BEL 06 114 257 86